بانک مو چیست؟ تعریف گرافت مو

افرادی که موهای خود را از دست میدهند تغییراتی را در زندگی خود حس میکنند که برخی از آنها شامل کاهش اعتماد به نفس و تأثیر در ارتباطات آن ها است. خوشبختانه امروزه راههای زیادی وجود دارد که میتوان مشکل طاسی و کم پشتی مو را برطرف کرد. یکی از روشهای درمان کم پشتی، کاشت مو است. حال اگر بخواهید با روش کاشت مو مشکل خود را برطرف کنید لازم و ضروری است که با برخی از لغات و واژگان آشنا باشید. یکی از اصطلاحات مرتبط با کاشت مو، گرافت مو است که زیاد با آن سرو کار خواهید داشت. در ادامه مقاله اطلاعات زیادی را در خصوص بانک مو و گرافت مو به شما عزیزان منتقل میکنیم. پس در ادامه مقاله با ما باشید تا اطلاعات مورد نیاز را کسب کنید و با آگاهی بیشتر گام بردارید.
فهرست مطالب
بانک مو چیست ؟
بانک مو یک قسمت بسیار مهم از سر است که مقامت بیشتری نسبت به قسمتهای دیگر دارد. هر فردی هم دارای بانک مو است که میتواند در هنگام کاشت مو از آن استفاده کند. در واقع بانک مو در هنگام جراحی کاشت مو بسیار نقش مهمی را ایفا میکند که به همین خاطر به آن توجه ویژهای میشود.
اگر توجه کرده باشید در قسمت پست سر و فاصله بین دو گوش موهایی وجود دارد که از تراکم بالایی برخوردار هستند و هم چنین حساسیت پایینی دارند. موهایی که در این قسمت قرار دارند از ریزش کمی برخوردار هستند و اکثر مواقع نسبت به قسمتهای دیگر مقاومتر هستند. به همین خاطر است که به منظور برداشت و کاشت از این قسمت استفاده زیادی میشود که آن را بانک مو مینامند. روشهای برداشت از بانک مو متفاوت است که بنا بر تشخیص پزشک نوع برداشت آن مشخص میشود.
در برخی از این روشها به این صورت است که به صورت تکی از بانک مو برداشت صورت میگیرد. در برخی از روشهای دیگر برداشت به صورت نواری خواهد بود. اگر بخیه با دقت صورت نگیرد ممکن است جای آنتا همیشه در قسمت بانک مو باقی بماند. اما اگر ترمیم به خوبی صورت گیرد جای بخیهها در زیر مو پنهان شده و قابل رویت نخواهد بود.
۳ ویژگی بانک موی خوب و قوی برای کاشت
قطعاً تا این قسمت از مقاله متوجه اهمیت بانک مو شدهاید و میدانید که بانک موی قوی میتواند در جراحی کاشت مو تأثیر به سزایی داشته باشد. برای اینکه تشخیص داده شود بانک مو قوی هست یا خیر پزشک معالج، بررسیهایی را انجام میدهد تا به نتیجه نهایی برسد. عواملی هستند که نشان میدهد بانک موی قوی هست یا خیر که در ادامه به آنها میپردازیم. در ضمن به یاد داشته باشید که خودتان هم میتوانید این بررسی را انجام دهید و بنا بر، این عوامل مشخص کنید بانک موی قویی را دارید یا خیر.
۱- اولین مورد که نشان دهنده بانک موی قوی است ترکم بالای مو در قسمت موردنظر است. اگر در قسمت بانک مو، تراکم زیاد باشد یکی از عوامل قوی بودن آن رعایت شده است. لازم است بدانید که پزشک با توجه به تراکم بانک مو مشخص میکند که از چه روشی برای جراحی استفاده شود.
۲- عامل دوم در تعیین کننده بانک موی قوی، سلامت پوست سر است. با اینکه بانک مو در پشت سر قرار دارد اما برای برخی از افراد دچار بیماریهای پوستی شده است. اگر پوست بانک مو سالم باشد و هیچ گونه مشکلی را نداشته باشد یکی از عوامل قوی بودن بانک مو حفظ شده است.
۳- پارامتر دیگری که نشان دهنده کیفیت بانک مو است مرتبط با ضخامت موی آن قسمت است. قطعاً هرچقدر که ضخامت بیشتر باشد و فولیکولها قویتر باشند کاشت مو با موفقیت بیشتری صورت میگیرد.
کاشت مو با بانک موی ضعیف یا بدون بانک مو
در بسیاری از مواقع موی پشت سر مراجعه کننده دارای سلامت کافی نیست. برخی از افراد به دلیل مشکلات پوستی و … نمیتوانند از پشت سر خود به عنوان بانک مو استفاده کنند. از این رو پزشکان برای این دسته از افراد راه دیگری را انتخاب میکند تا بتواند موی مورد نیاز را برداشت کند. در واقع پزشک معالج در این شرایط از کاشت مو به روش bht یا کاشت مو از بدن استفاده می کند. چرا که از مقاومت بیشتری برخوردار است و در برابر عوامل خارجی مقاومت بالایی دارند.
موردی که وجود دارد آن است که موهای زائد اغلب به صورت مجعد هستند. از این رو ممکن است کاشت در سروصورت با کمک آنها چندان جالب نباشد. به همین خاطر تنها زمانی از آنها استفاده میشود که راه دیگری برای پزشک وجود نداشته باشد.
البته بعد از مدتی که از کاشت مو بگذرد موی زائدی که بر روی صورت قرار گرفته است همانند موهای دیگر جلوه میکند. به بیانی دیگر پس از مدتی حالت صافی به خود میگیرند و رشد و مقاومت خود را همانند موی سر میکنند.
آیا میتوان از بانک موی دیگران استفاده کند؟
در شرایطی که یک شخص از بانک موی مناسبی برخوردار نیست این سؤال در ذهنش نقش میبندد که آیا میشود از بانک موی شخص دیگری استفاده کرد. پاسخ به این سؤال در هر شرایطی منفی است. چرا که فولیکولهای بدن دارای DNA هستند و با دریافت فولیکولهای یک شخص دیگر آن را یک عامل خارجی تشخیص میدهند. در نهایت به راحتی آن را پس میزنند و پذیرای موی کاشته شده نخواهند بود.و اگر فرد بانک موی ندارد بهتر است از کاشت مو با سلول های بنیادی استفاده کند.
شاید در آیندهای نزدیک این روش با کمک تکنولوژی و پیشرفت علم صورت گیرد اما در حال حاضر استفاده از بانک موی فرد دیگری برای کاشت مو در بیماری دیگر ممکن نیست.
مراقبت از بانک مو بعد از کاشت
همان طور که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم در روشهای مختلف جراحی کاشت مو، برداشت بهگونهای خاص است. در برخی از روشها برداشت به صورت تکی است و هیچ گونه آثاری از ان باقی نخواهد ماند. اما در برخی از روشهای دیگر به دلیل اینکه برداشت به صورت نواری است جای آن باقی خواهد ماند. در هر صورت به خاطر محافظت از بانک مو بهتر است که اقداماتی صورت گیرد تا سلامت آن بعد از کاشت مو حفظ شود. در ادامه درباره روشهای مراقبتی نکات اساسی را در اختیارتان قرار میدهیم تا با کمک آنها بتوانید از بانک موی خود بعد از جراحی کاشت مو محافظت کنید.
- یکی از نکات اصلی بعد از کاشت مو آن است که به منظور جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک مصرف شود. البته آنتی بیوتیک مصرف شده میبایست طبق تجویز پزشک باشد تا مشکلی را ایجاد نکند.
- در هفته بعد از ایمپلنت مو بهتر است موها به صورت روزانه شسته شوند. از آنجایی که زخمها هنوز به خوبی جوش نخورده است و امکان دریافت آلودگی وجود دارد باید با توجه به تجویز پزشک این شستشو صورت گیرد. البته شستشوی مو بعد از عمل کاشت مو بسیار حساس است به همین خاطر بهتر است با توجه به تصورات پزشک صورت پذیرد.
- پارامتر دیگری هم که در مراقبت از کاشت مو مؤثر است در خصوص بررسی بعد از جراحی است. توصیه میشود بعد از انجام عمل هر ماه به پزشک معالج مراجعه شود تا بررسیهای لازم را انجام دهد. بدین صورت اگر مشکلی پیش آمده باشد به زودی شناسایی و درمان میشود.
مشکلات بانک مو بعد از برداشت
هر عمل زیبایی دارای عوارضی جانبی است که کاشت مو از این قضیه مستثنی نیست. عوارضی که در عمل کاشت مو وجود دارد بستگی به شرایط بدن فرد، تجربه پزشک، بانک مو دارد. پس عوارض به وجود آمده برای تمامی افراد یکسان نیست. به همین خاطر قبل از انجام عمل، پزشک معالج آزمایشهایی را انجام میدهد تا شرایط به وجود آمده احتمالی و سوابق بیمار را بسنجد. عوارض جانبی که ایجاد میشود بیشتر بسته به نوع انتخاب روش کاشت مو دارد چرا که برداشت در هر کدام از آن روشها متفاوت است.
در روشهای قدیمی برداشت به صورت نواری انجام میشد و از این رو جای زخم باقی میماند. گرچه در زیر موی سر قرار میگرفت اما جایی از آن بر روی بانک مو باقی میماند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، برداشت توسط دستگاهی صورت میگیرد که از دقت بالایی برخوردار است. در نتیجه آسیب بسیار کمی به پوست وارد میشود و جای زخم و اسکار باقی نخواهد ماند.
در هر صورت بهتر است که قبل از عمل کاشت مو در جلسه مشاوره حضور پیدا کنید و از پزشک خود در مورد روش انتخابی و هم چنین عوارض آن پرسشهایی را داشته باشید. با این کار میتوانید با خیال آسودهتری جراحی کاشت موی خود را انجام دهید.
گرافت مو چیست؟
اگر کمی با دقت به موهای خود یا دیگران دقت کرده باشید متوجه میشوید که در قسمتهایی از سر چند تار مو در یک نقطه قرار دارند. در واقع این تار موها در کنار هم دارای پیاز مشترک هستند و در یک محل قرار دارند. از این رو به تار موهایی که در کنار هم قرار گرفته است گرافت مو گفته میشود. از طرفی به یاد داشته باشید که به تعداد موی جابهجا شده در پیوند مو گرافت گفته میشود.
برای انجام کاشت مو در ابتدا مشخص میشود که محل جراحی به چه تعداد گرافت نیاز دارد. سپس پزشک معالج مشخص میکند که تارهای موردنیاز برای کاشت چقدر است و سپس با عمل جراحی آنها را بر روی پوست سر قرار میدهد. از آنجایی که گرافتها در دستههای چندتایی مو قرار دارند. اگر ۱۰۰۰ گرافت برداشته و کاشته شود در واقع ۴۰۰۰ تار مو کاشته شده است.
برداشت گرافت مو
از آنجایی که گرافتهای مو بسیار حساس هستند نحوه برداشته آنها دارای اهمیت زیادی است. میزان کیفیت گرافتها در برداشت بسته به نوع عمل جراحی دارد. نوع عمل کاشت و هم چنین تجربه پزشک در کاشت مو اهمیت ویژهای دارد که اگر این عوامل به خوبی رعایت شود سبب میشود گرافتها به بهترین نحوه ممکن برداشت و کاشت شوند.
گرافتهای مویی که در عمل کاشت مو موردنیاز هستند با روشهای کاشت مو نظیر کاشت مو به روش FIT و … برداشته میشوند. البته نوع برداشته گرافتها وابسته به انتخاب پزشک و هم چنین نظر بیمار است.
اهمیت سلامت گرافت مو
سلامت و زنده ماندن گرافتها سبب میشود که نتیجه عمل جراحی بهتر باشد. از طرفی عوامل زیادی هستند که بر سلامت گرافتها اثر میگذارند. اگر تمامی آن عامل رعایت شود قطعاً نتیجه بهتری به وجود خواهد آمد. در ادامه به این عوامل اشاره میکنیم.
دما: قرار گرفتن فولیکولها در دمای پایین کمک زیادی به سلامت گرافتها میکند. به بیانی دیگر اگر واحدهای فولیکولی سرد نگه داشته شوند سبب میشود که از آسیب رساندن جلوگیری کند.
اکسیژن: اکسیژن نقش مؤثری در سلامت و تقویت فولیکول مو دارد. زمانی که فولیکولها از ناحیه اهداکننده جدا میشوند اکسیژن از آنها سلب میشود. از این رو عملکرد آنها به هم میریزد و جراحی به خوبی صورت نمیگیرد. برای جلوگیری از این مشکل میتوان زمان جدا کردن فولیکول از ناحیه اهدا کننده تا کاشت را کمتر کرد تا اکسیژن همچنان در ان قرار دارد پیوند صورت گیرد.
آب بدن: طبق مطالعه انجام شده گرافتها نمیتوانند مدت زمان زیادی در خشکی بمانند. نهایت زمان قرار گرفتن آنها در خشکی قبل از مرگ میتواند ۱۶ دقیقه باشد. از این رو برای عدم ایجاد اختلال در کارکرد میتوان آنها را در محلول مایعی قرار داد.
ناگفته نماند که روشهای قدیمی به این صورت بود که بعد از برداشت گرافتها، آنها در محلولی خاص قرار میگرفتند. متأسفانه در آن روشها احتمال آسیب به گرافتها وجود داشت. به همین خاطر روشهای دیگری را طراحی کردند تا احتمال آسیب به صفر برسد. در روشهای جدید بلافاصله بعد از برداشت گرافتها در ناحیه گیرنده قرار میگرند و از این رو برای عملکرد آنها مشکلی پیش نخواهد آمد.
سخن نهایی
در این مقاله سعی کردیم که اطلاعات لازم در مورد بانک مو و گرافت مو را به شما منتقل کنیم. چرا که این دو اصطلاح در عمل کاشت مو بسیار مورد استفاده هستند و آگاهی درباره آنها ضروری است. همان طور که به آن پرداختیم بانک مو قسمتی از پشت سر بین دو گوش در نظر گرفته میشود که از مقاومت بیشتری برخوردار است. در مقابل گرافت مو به دستهای از موها گفته شده که در یک محل تجمع کرده و پیاز مشترکی دارند. از قسمت بانک مو با توجه به روش انتخابی عمل ممکن است گرافتهای زیادی به صورت نواری و تکی برداشته شود که بعد از برداشت به قسمت مورد نظر منتقل میشوند. البته برداشت مرحلهای است که نیاز به دقت فراوان دارد به همین منظور توصیه میشود که از پزشک باتجربه و باسوادی استفاده شود.